Обама за Џорџ Буш Постариот: Америка загуби патриот и понизен слуга

Буш Постариот почина синоќа на возраст од 94 години во неговиот дом во Хјустон, Тексас. Тој беше 41. претседател на САД. Во неговиот мандат (1989 до 1993 година) заврши Студената војна, беше изведена воената операција „Пустинска бура” против ирачкиот претседател, Садам Хусеин, се случи пад на Берлинскиот ѕид, беше крената т.н. Железна завеса и важеше за државник кој силно се залагаше за единствена Европа