Бектеши: Во последните три месеци домаќинствата и малите потрошувачи имаат над 15 проценти заштеда на електрична енергија

Министерот за економија Крешник Бектеши на својот профил на фејсбук објави дека заштедата на електрична енергија кај домаќинствата и малите потрошувачи само во декември изнесува 17...

Бектеши: Намалување на сметките за струја за 600 до 800 денари за најранливите категории лица

Најранливите категории на лица со ниски примања кои не се приматели на гарантирана помош, согласно закон, ќе добијат парична помош, односно намалување на месечната сметка за...

Околу 15 тони отпадно масло од македонските домаќинства и 5.000 тони од индустријата, европјаните гo трошат како био дизел за возилата

За шест месеци во 2017 година, на пример, граѓаните собрале и  предале само 419 литри употребено масло, а за истиот период оваа година – од јануари...

Извештај на СЗО: Речиси 10 отсто од населението во Македонија во 2018 година било без здравствено осигурување, приватните плаќања осиромашиле четири отсто од домаќинствата

Речиси десет отсто од населението во земјава во 2018 година немало здравствено осигурување, што упатува на заклучок дека тие лица имале право на задолжителна закцинација и...

Анализа: Сè потешко се враќаат долгови – нефункционалните кредити со раст од 21,4 отсто

Од 2008 година кога светот ја живееше големата финанасиска криза, за првпат во првиот квартал од оваа година е регистриран најголем квартален раст на нефункционалните кредити...