Ѓоргиевска на Светскиот ден на бубрегот: Еден од десет луѓе во светот боледува од хронична бубрежна болест

Целта на одбележувањето на овој ден е да се подигне свесноста кај граѓаните за важноста на бубрежните заболувања, нивната застапеност, можноста за превенција и навремено откривање,...

(ВИДЕО) Ѓоргиевска: Справувањето со насилството врз жените и девојките да биде наша секојдневна обврска и одговорност

Оттаму, таа посочи дека заложбите и силната посветеност денес, би создале безбедна структура на поддршка во иднина, со што евентуалните жртви ќе бидат охрабрени да пријават,...

Ѓоргиевска: Едукацијата е клучна за спречување на стигматизација и дискриминација на ХИВ позитивните лица

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска денеска учествуваше на панел- дискусијата „Денес со ХИВ се живее“, по повод одбележувањето на 1 декември – Светски ден за борба...

Ѓоргиевска: Неопходно е подигнување на пошироката јавна свест за цистична фиброза, поголема солидарност и емпатија од целата заедница

Сопругата на претседателот, г-ѓа Елизабета Ѓоргиевска, денеска учествуваше на панел дискусијата по повод одбележувањето на Европскиот ден за подигање на свеста за цистична фиброза насловена:„Цистична фиброза...

Ѓорѓиевска: Никој од нас не смее да биде нем сведок на насилство

Во изминатите три децении, Северна Македонија постигна значителен напредок во борбата против родово базираното насилство. Направени се значителни промени во законските рамки, има значително инвестирано во...