Медиу, лидер на албанските Републиканци: Живееме во банана Република

Во оценката што ја даде пред Собранието на партијата, тој се повика на состојбата во Врховниот и во Уставниот суд што подолг период не функционираат поради, според него, тешкотиите во процесот за проверка на потеклото на имотот на судиите и нивна вмешаност во криминални активности. Затоа даде оценка дека состојбата во Албанија е полоша од било која европска земја