Марина Абрамовиќ во нејзиниот перформанс како Мариа Калас, фото/ Еуроњус

Интервју, Марина Абрамовиќ првата жена со изложба во Кралската акдемија: Јас не сум феминистичка уметница затоа што не верувам дека уметноста има агенда

Во текот на петдецениската кариера, Марина Абрамовиќ се здоби со признание низ целиот свет како водечки пионер на перформанс-уметноста. Таа е позната по тоа што постојано...

Аналена Баербок

Германија започнува со примена на феминистичка надворешна политика

Пишува: Борјан Јовановски  Германската министерка за надворешни работи Аналена Баербок денеска ќе ја претстви како што се вели  феминистичката ревизија на дипломатските тактики на земјата, вклучително...