Самит на ЕУ без договор: ЕПП против Тимерманс за претседател на Европската Комисија

Унијата треба да именува и нови претседатели на Европскиот Парламент и на Европскиот Совет, нов шеф на дипломатијата и нов гувернер на Европската Централна банка. Но, освен политичкиот пакет на кандидати за водечките функции во ЕУ, мора да се обезбеди и географски и родов баланс меѓу земјите членки. За наредниот период се најавени билатерални средби меѓу лидери на земјите членки на ЕУ