Коментар на амбасадорката на Украина Лариса Дир во врска со прогласувањето на ГЛАДОМОРОТ од 1932-1933 година во Украина и иницијативата „Grain from Ukraine“  

Неверојатно сум им благодарна на македонското Собрание, Владата, медиумите и општеството за неверојатната поддршка и помош за Украина, како и за покривањето и споделувањето на вистинити...

Урбанович: Да не се дозволи Русија и овој пат да ја убеди меѓународната заедница „да не ги гледа“ ѕверствата што Русите ги вршат секој ден

Во четвратата сабота на ноември секоја година традиционално се одржуваат настани за почитување на споменот на жртвите на Гладоморот-геноцидот од 1932-1933 година во Украина. Оваа година,...

Дуев: Како добри луѓе да се бориме насекаде каде ќе почувствуваме дека се појавува дехуманизација

Историјата ги запишува најголемите трагедии во минатото, но не само гласноста на злоделата на лошите луѓе, туку и страшната тишина на добрите луѓе. Денес сме собрани...

Џафери: На светот му требаа цели 90 години да признае дека Гладоморот е акт на геноцид

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, денеска  се обрати по повод одбележувањето на 90 години од Гладоморот во Украина (1932-1933). Собранието беше домаќин на изложбата за сеќавање...

Џабир Дерала

Дерала: Геноцидната војна на Путин е продолжение на крвавата мисија на Сталин, започната со Гладоморот во 1932 година

Длабоко човечка должност е да се крене гласот против злокобниот режим кој уби милиони луѓе – со глад!, истакна во својот говор Џабир Дерала во Собранието...