Советот на ЕУ ги заостри критериумите за санкции против Белорусија поради мигрантите

Советот на Европската Унија (ЕУ) денеска ја прошири законската рамка со која се овозможува воведување на санкции против Белорусија, наведувајќи дека тоа е одговор на инструментализацијата...

Лекен: Критериумите за членство во ЕУ се исти, правилата се построги

Францускиот професор Кристијан Лекен од Институтот за политички науки во Париз смета дека проширувањето треба да продолжи и при тоа издвојува три важни препораки за успешноста на овој процес - да се биде реалистичен во ветувањата кон своите граѓани во однос на тајмингот на пристапниот процес, придржување кон основните вредности и нормативниот систем на Унијата и градење на институциите на државата во либерална насока