Македонски филмови за „Оскари“: Дали на следната номинација ќе чекаме уште 15-тина години?

СТОЈАН СИНАДИНОВ   Американската академија за филмски уметности и науки (АМПАС) ги објави номинациите за наградите „Оскар“ што ќе бидат свечено доделени на 12 март во киното „Долби“ во Лос...

Кинотека на Македонија

Македонски и француски филмови во Кинотека за крајот на јануари

Кинотечната програма за крајот на јануари за филмофилите нуди два македонски играни филма од најновата продукција, како и еден српски наслов со малцинско македонско продукциско учество. Исто така, во редовна соработка со...

Сцена од „Снежана на крајот умира“

Со „Снежана на крајот умира“, „Кајмак“ и „Од рајот“ – Кинотека ја започнува филмската програма во новата година

„Снежана на крајот умира“, „Кајмак“ и „Од рајот“ се трите наслови со кои Кинотеката ја започнува филмската програма во 2023 година. Од Кинотека информираат дека „Кајмак“ на...

Сцена од „Зад стоговите сено“

„Фипресци“ и специјална награда за македонско-грчкиот филм „Зад стоговите сено” на 63. Солун филм фест

Филмот „Зад стоговите сено“ во режија на Асимина Проедроу, снимен во копродукција меѓу Северна Македонија, Грција и Германија доби специјална награда ( Special mention) и наградата...

(ОСВРТ, ФИЛМ) „Најсреќниот човек на светот“- Воените трауми како бескрајно минско поле

Ана Василевска Тематското навраќање на новиот филм на Теона Стругар-Митевска „Најсреќниот човек на светот“ кон војната на поранешните југословенските простори, тема што ја видовме во десетици...

„Синеуропа“ со одлична критика за „Хомо“: Филмот преплетува шест приказни за моралното пропаѓање во добро оркестрирано и одлично одиграно драматично крешендо

Во „Хомо“ сè функционира добро: сценариото (напишано од режисерот, заедно со Сашо Кокаланов) е солидно, а премините од една во друга приказна се мазни и добро...

Половина век македонски анимиран филм, по “златното доба“ повторно свежа аниматорска сцена

Годинава се навршуваат точно 50-тина години од „Ембрио №. M“ на Петар Глигоровски, првиот македонски анимиран филм. Глигоровски, заедно со Дарко Марковиќ и Боро Пејчинов и...

Филмот „М“ на Вардан Тозија меѓу шестте филма на сесијата филмови во изработка на Фестивалот во Котбус

Филмот „М“ во режија на македонскиот режисер Вардан Тозија ќе учествува на сесијата Филмови во изработка на филмскиот фестивал во Котбус, Германија. Од стотиците апликанти, само...