Болтон се пресметува со Трамп: Тој не е компетентен за претседател

Мемоарите на Џон Болтон, во кои тој од сите „оружја пука“ по претседателот Трамп, денеска стигнуваат во книжарниците. Но, и на сметка на авторот стига критика - нему му е важен профитот, а не доброто на земјата

Менгеле – „ангелот на смртта“ од Аушвиц

Лидија Максимович дошла во Аушвиц-Биркенау како тригодишно девојче, во декември 1943 година. Сцените на кои била сведок не ги заборавила до денес. „Приодот го осветлувале рефлектори. Припадниците на „Ес-Ес“ единиците врескале, кучињата лаеле. Семејствата биле брутално разделувани“, раскажува таа. Денеска се одбележуваат 75 години од ослободување на концентрациониот логор во Германија