Руската армија на вандали и ограбувачи го опустошува украинското културно наследство

Меѓу воените злосторства извршени од руските окупатори во Украина, посебна улога играат злосторствата против културното наследство. Уништување на локации на наследство, артилериски напади врз образовни и...

„Уфици“ од Фиренца е најдобар музеј на светот, по него се „Лувр“ и „МоМА“

„Уфици“ има толку брилијантни класични дела“, се вели во образложението, „некои посетители поради силните емоции кои ги предизвикале тие дела, дури завршувале во болница. Збирката на...

Владата ги објави протоколите за работење на местата каде постои опасност од ширење на Ковид-19

Објавени се Протоколот за работа на музеи, галерии и изложбени простори, Протоколот за спроведување на мерки за заштита од КОВИД-19 при организација на настани, промотори, рентал компании, видео и аудио продукции и техничка поддршка на овие настани