ММФ: Висока транспарентност во работењето и доверба на јавноста во Народната банка

Народната банка применува напредни практики во однос на транспарентноста и ужива висока доверба од јавноста, благодарение на водењето на конзистентни политики кои овозможуваат макроекономска стабилност, се...

Гувернерката Ангеловска-Бежоска најавува предлог закон за финансиски правобранител

Заштитата на корисниците на финансиските услуги е високо во приоритетите на Народната банка. Преку зајакнување на регулативата, со новиот Закон за платежни услуги и платни системи,...

Проекциите на Народната банка се многу блиску до проекциите на меѓународните финансиски институции и Европската комисија

На видеоконференциски состанок вчера беа претставени најновите макроекономски проекции на Народната банка пред меѓународната заедница – дипломатскиот кор и претставниците на меѓународните финансиски институции: Меѓународниот монетарен...

Поставеноста на монетарната политика оценета како соодветна на макроекономските услови

Годишните стапки на раст на депозитите и на кредитите главно се во согласност со проектираните Движењата кај основните макроекономски параметри засега се во рамки на очекувањата,...