Mакроекономската стабилност во земјава е зачувана и покрај глобалните случувања

Макроекономската стабилност во земјава е зачувана и покрај последните случувања во Украина, кои значително го менуваат глобалниот економски контекст. Денарот е стабилен и ќе остане и...

НБРСМ:Не очекуваме позначителни ефекти за домашниот платен промет, од исклучување на дел од руските банки од SWIFT 

Не очекуваме позначителни ефекти од исклучувањето на дел од руските банки од SWIFT системот, односно меѓународна платформа за брзо и ефикасно извршување на плаќањата. Сите руски...

Ангеловска-Бежоска: Геополитичките случувања може да го забават растот на економијата

Геополитичките случувања, вклучително и руско-украинските тензии може неповолно да се одразат врз динамиката на заздравувањето на глобалната економија, како и на глобалните пазари на примарни производи....

НБ на РСМ: БДП во првата половина од годината со остварен раст соодветен на проекциите на Народна банка

Бруто домашниот производ, во првата половина од оваа година, оствари раст којшто речиси во целост се совпаѓа со проекциите на Народната банка, поттикнат и од кредитната...

Ангеловска-Бежоска вклучена во иницијатива на „Централ бенкинг“ – промовирање на инклузијата

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска е вклучена во иницијативата на водечкиот глобален информативен сервис за централно банкарство и финансии, „Централ бенкинг“, за промовирање на рамноправноста,...

Ангеловска-Бежоска: Повеќе жени во сите општествени сфери зa бројни економски придобивки

Поголемата вклученост на жените во банкарскиот сектор и воопшто во сите општествени сегменти, носи бројни економски придобивки за целото општество. Истражувањата за централнобанкарската заедница упатуваат дека...

Гувернерката на НБРМ и претходниците тврдат: Денарот е стабилен

Вкупните девизни резерви на крајот на април изнесуваат три милијарди и 159,6 милиони евра и во однос на март бележат зголемување за 142,3 милиони евра. И Анита Ангелопвса-Бежовска, и Димитар Богов, и Петар Гошев и Љубе Трпески го делат ставот дека стабилноста на домашната валута е стабилна

Кредитни (не)прилики: Историски ниски камати, но далеку од европските

Зголемување на цената на банкарските производи не се очекува до крајот на годината, но затоа има најави за можно натамошно намалување за што банкарите нагласуваат дека нема да биде значително. Добра вест, според нив, е дека движењето на каматните стапки годинава ќе биде во корист на крајните корисници.