Апел од Бислимоски: Да се врати нормалното напојување со електрична енергија во цела држава

Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) апелира до мрежните оператори за електрична енергија да ги преземат сите мерки за враќање на нормалното напојување со електрична енергија во...

Борба за рејтинг и гледачи: Колкава е цената за ТВ права за спортски натпревари во регионот

Додека глобалниот пазар на ТВ права за спортски натпревари стагнира поради пандемијата на ковид-19, а екипите на англиската Премиер лига ќе добијат помалку пари во иднина...

Операторите добија плус 90 дена за пререгистрација на ТВ каналите што ги реемитуваат

Рокот, како што информираат од владината прес-служба, е продолжен од 60 дена на 150 дена со цел операторите да ја исполнат обврската за прибавување на соодветно пропишаната документација од странски радиодифузери и да ја достават до Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги

МИОА: Операторите го прекршија ЗЕК, претплатниците со право за надомест на штета

Македонските оператори вечерва во 18 часот ја реализираа најавата за времен прекин на реемитувањето на сите ТВ програми, освен на јавниот сервис МРТВ, во знак на протест поради, како што соопштија, наметнати неуставни обврски во Законот за аудио и аудиовизуелни услуги

Манчевски: Нашата земја е меѓу последните во Европа со проблем со авторските права

Министерот за информатичко општество и администрација очекува позитивен ефект од стапувањето во сила на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, поради фактот, како што вели, дека „сите сме приморани да седнеме на маса и да најдеме брзо ама реално решение за проблемот“ во атмосфера на прилично голема недоверба меѓу операторите и радиодифузерите

Телевизиски мрак: Граѓаните жртви на битката за профит меѓу телевизиите и операторите

Здружението на информатичко-комуникациски технологии што ги обединува сите оператори донесе едногласна одлука за прекин на реемитување на сите домашни и странски ТВ канали, а како единствени содржини остануваат само јавниот сервис – МТВ1, МТВ2 и Собранискиот канал. Ваквата одлука на операторите доаѓа по новите измени на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) што се донесоа непосредно пред распуштање на Собранието по скратена и нетранспарентна постапка и без претходна јавна расправа