За поранешниот премиер на Косово, Харадинај „Open Balkan“ било добра идеја но да се реализирала по заемно признавање со Србија

“Невозможно е Косово да се придружи кон „Отворен Балкан“ без меѓусебно признавање. Ако го прифатиме тоа, ќе живееме во статус кво ситуација, додавајќи дека е неопходно...

(Директно) Димитров на конференција за „Отворен Балкан-Пат кон Стабилизација, соработка и просперитет на Регионот“ во српското републичко собрание

На покана на организаторите – Народното собрание на Република Србија, Српско-американскиот конгрес за пријателство и Источно-западниот мост, заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања Никола Димитров...

Ванчо Узунов: Моќни сили се спротивставуваат на идејата за целосно регионално економско поврзување на Западниот Балкан

Отворен Балкан, Берлински процес, ЦЕФТА и многу други инцијативи се обидуваат да ја мобилизираат соработката во регионот во функција на неговиот социо – економски напредок. Што...

Пивоваров во интервју за НоваТВ: „Отворен Балкан“ е моќно оружје против криминално-коруптивните структури-никој не е посилен од државата

Периодов  се интензивираа трилатералните контакти на релација Северна Македонија, Србија, Албанија обединети во проектот за „Отворен Балкан“. Придвижувањето на процесите во интерес на поголема проодност на...

Северна Македонија, Србија и Албанија ги договорија сите активности на „Отворен Балкан“ до самитот во Тирана

Меѓу другото, договорено е до крајот на годинава интензивно да се работи на воспоставување систем за електронска размена на сите потребни документи, царински декларации, фитосанитарни и...

Во Ниш продолжуваат состаноците на Србија, Македонија и Албанија во рамки на иницијативата Отворен Балкан

Заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство во Северна Македонија, Трајан Димковски, вчера истакна дека реализацијата на иницијативата „Отворен Балкан“ нема да биде лесна, и дека сите...

Заедничка изјава од „Отворен Балкан“ на Вучиќ, Димитров и Рама: Иднината на проширување – поглед од регионот

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, премиерот на Албанија, Еди Рама и вицепремиерот на Северна Македонија задолжен за европски прашања Никола Димитров денеска потпишаа заедничка изјава „Иднината...

САД го поддржува „Отворен Балкан“ во согласност со правилата и стандардите на ЕУ

САД силно го поддржуваат продолжувањето на напорите на Западен Балкан за продлабочување и сеопфатно зајакнување на регионалната економска интеграција, во согласност со правилата и стандардите на...