Маричиќ: Не бегаме од проблемите со човековите права и владеењето на правото, напротив сакаме да ги решиме

Секогаш кога како земја добиваме меѓународен извештај поврзан со човековите права, владеењето на правото, корупцијата или било која област, го гледаме како водич за тоа како...

ХК: Работниците кои се ослободени од работни обврски имаат право на целосна плата

Здравствената кризна состојба предизвикана од коронавирусот се претвори и во работничка криза, а најзасегнати групи се хронично болните, родителите на деца до 10 годишна возраст и...

СОНК по повод 1 мај: Состојбата на работниците во земјава не е за славење

Денеска е Меѓународниот Ден на трудот што во земјата се одбележува под мотото „Здрави и безбедни работници, сигурни работни места, достоинствени плати и социјална заштита“. Но, традиционалниот Првомајски марш ќе изостане поради вонредната состојба од ковид-19

Совет на Европа со совет до Албанија: Посилнa заштитa на правата на малцинствата меѓу кои и македонското

Во извештајот на Комитетот е опфатена и положбата на македонското национално малцинство во Албанија, за кое, како што стои во извештајот е обезбедена настава на мајчиниот јазик само во шест училишта во областа на Корча. Од друга страна, инцијативата за создавање на паралелки за настава на македонски јазик во Требишта, беше попречена од страна на регионалните дирекции за образование, наведуваат експертите на Советот на Европа