Олимпизам: На 25 јануари почнаа првите зимски Игри во Шамони

Малото француско гратче на тромеѓето со Швајцарија и Италија собра 304 спортисти од 16 држави. На репертоарот беа пет спорта (санкање, карлинг, хокеј на мраз, лизгање и нордиско трчање), а медали се поделија по 16 настани во девет дисциплини