СЗО препорачува зголемување на акцизата за алкохол во Европа заради борба против ракот

Светската здравствена организација препорача двојно зголемување на акцизите за алкохол во Европа како средство за спречување на речиси 5.000 смртни случаи од рак секоја година. Зголемувањето...

Зошто сè уште нема лек за рак?

Заедно со хемотерапијата, операциите и радиотерапијата, овие третмани – применувани самостојно или во комбинација – доведоа до бавен, но стабилен, пораст на стапката на преживување. Голема надеж дава уште една нова терапија, наречена имунотерапија, која го користи имунолошкиот систем на телото во борбата против ракот. Таа покажала успех во постигнување долгорочни ремисии на тешки форми на ракови кај речиси една третина од пациентите во тековните експериментални третмани.

Херој на денот: Рус го победи ракот и се врати на терен по 9 месеци

Германскиот фудбалер го доби најтешкиот меч во кариерата и вечерва заигра повторно за Ајнтрахт Франкфурт во мечот со Арминија Билефелд во Купот. При влегување во игра доби незапамтен аплауз од трибините