Шпанија: Санчез нуди референдум за поголема автономија на Каталонија, но не и за независност

Шпанскиот премиер во интервју за државната телевизија ТВЕ соопшти дека во февруари ќе се состане со каталонскиот премиер, Ким Тора, како дел од дијалогот за идниот статус на покраината и дека Каталонците потоа ќе треба да гласаат за нивниот договор што не вклучува независност

Плевнелиев до Македонците: Подадете си рака, имате уникатна шанса

Поранешниот бугарски претседател Росен Плевнелиев со ваква порака по дискусијата на тема „Бугарската и европската перспектива: Референдумот во Македонија“, во организација на Европскиот совет за надворешна политика (ЕСВП) со поддршка на Фондацијата „Конрад Аденауер“