Џафери ја добил интерпелацијата, има право на одговор во рок од 15 дена

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери, денеска ја доби интерпелацијата поднесена од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата, по која тој ќе постапи согласно роковите...

ДИК: Поднесување на листи со кандидати до 11 септември, во кампања од 27 септември

Државната изборна комисија (ДИК) на јавна седница попладнево ги утврди поважните рокови за локалните изборите што претседателот на Собранието, Талат Џафери ги распиша на 17 октомври....

ДИК ги отфрли сите приговори, дел од партиите најавија тужби до Управен суд

Приговорите се отфрлени со образложение дека се без докази, а најголем дел од оние што беа поднесени од „Левица“ немаа ниту потпис од овластен претставник. Членот на ДИК, Борис Кондарко рече дека Комисијата излезе со точни, навремени и вистинити резултати, дека работи на законит начин, а не е шалтер за „изгубено-најдено“

Талат Џафери: Законот ги диктира моите одлуки

Уставот е јасен, вели претседателот на Собранието, укажувајќи дека законските рокови за сите изборни дејства не може да се кратат. Битката за закон за јавното Обвинителство нема да може да се води преку скратување на законските рокови предвидени за изборниот процес