„Зелен хуман град“: За пратеник се потребни помалку потписи отколку за независни советници во Скопје

Од граѓанската иницијатива „Зелен хуман град“ се незадоволни од најавите на премиерот Зоран Заев за намалување на прагот за независни листи од два на еден процент...

ВМРО-ДПМНЕ најави кривична за општинскиот врв во Гази Баба, по донесенот ребаланс на општинскиот буџет

Најголемата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ вечерва најави дека ќе поднесе кривична пријава против градоначалникот на Гази Баба Борче Георгиевски и против советниците во Општината. Според партијата ребалансот...

Рампата од Софија останува, Самитот на лидери на ЕУ како нов адут за Скопје

Бугарија уште еднаш стави блокада на усвојувањето на преговарачката рамка за отпочнување на преговорите за пристапување на С. Македонија во Европската Унија (ЕУ) за време седницата...

Претседавачка ротација во Брисел: Финска од утре на чело на Советот на ЕУ

Финска го презема претседателството со Советот на ЕУ од Романија, а на 1 јануари 2020 година ќе го предаде на Хрватска. Пред да го преземе претседателството со Советот на ЕУ, Финска најави дека нејзината програма ќе се заснова на социјалната, економската и еколошката одржливост на Европа.Како клучен приоритет на своето претседателствување, Финска ја наведува улогата на ЕУ во борбата против климатските промени. Програмата на финското претседавање опфаќа и зајакнување на единствен пазар, политика базирана на слободна трговија, користење на потенцијалите што овозможуваат развој, иновации и дигитализација