Претседавачка ротација во Брисел: Финска од утре на чело на Советот на ЕУ

Финска го презема претседателството со Советот на ЕУ од Романија, а на 1 јануари 2020 година ќе го предаде на Хрватска. Пред да го преземе претседателството со Советот на ЕУ, Финска најави дека нејзината програма ќе се заснова на социјалната, економската и еколошката одржливост на Европа.Како клучен приоритет на своето претседателствување, Финска ја наведува улогата на ЕУ во борбата против климатските промени. Програмата на финското претседавање опфаќа и зајакнување на единствен пазар, политика базирана на слободна трговија, користење на потенцијалите што овозможуваат развој, иновации и дигитализација

Заев до ЕУ: Одлуката е пресудна за Договорот и иднината на Македонија

Премиерот Зоран Заев упати писма до премиерите на земјите членки на ЕУ во кое ги повикува да поддржат одлука за старт за пристапни преговори на Република Македонија со ЕУ со временска рамка на процесот, заснована на заслуги

Гевгелискиот Совет не дозволува детални геолошки истражувања на Кожуф

Општина Гевгелија во законски рок негативно ќе му одговори на Министерството за економија на барањето за доделување концесија за вршење детални геолошки истражувања на металични минерални...

ВМРО-ДПМНЕ ја презеде власта во Струмица со советник од ВМРО-Народна

Советникот Мето Витанов од ВМРО-Народна партија чиј што претседател е Љубчо Георгиевски премина во советничката група на ВМРО-ДПМНЕ со што СДСМ го загуби мнозинството во Советот на општина Струмица