Црвенковска се сретна со претставници на Амбасадата на САД: Со професионален кадар и дигитализацијата до успешни реформи

Претседателката на Судскиот совет, Павлина Црвенковска оствари работен состанок со правниот советник во амбасадата на САД, Кол Радовиќ и со директорката на ИНЛ секцијата, Џоана Кетцман....

Црвенковска за НоваТВ: Ниту еден судија не може да носи пресуди без цврсти докази, ЕУ и ОБСЕ и сега вршат мониторинг

Претпоставувам дека кога политичарите зборуваат за мониторинг мислат на нешто необврзувачко за нашите судови. Оттаму, не очекувам евентуалното барање од наша страна да испрати лош сигнал...

Црвенковска: Намалувањето на бројноста на судиите штетно ќе се одрази врз функционалноста на судскиот систем

„Пред Судскиот Совет стои предизвикот за кадровско пополнување на судовите, како со судии, така и со администрација, особено заради фактот дека следува период во кој многумина...

Функционалната методологија за прочистување во судството дава резултати-денеска разрешени уште 3 судии

Судскиот совет продолжи со ,,филтрација“ на судството, односно со разрешување на судии. Денеска се разрешени уште  тројца судии поради нестручно и несовесно вршење на судиската функција...

Судскиот совет разреши еден судија, а за тројца ја запре постапката

Претседателот на Судскиот совет, Киро Здравев изјави дека не може да каже кој судија е разрешен, бидејќи јавноста е исклучена за оваа точка. Телевизија Телма објави дека е разрешен судијата од Врховниот суд Ристо Катавеновски за кого се водеше постапка за нестручно и несовесно работење