Ламбе го отпеа последниот рефрен што ѝ остана на репертоарот на Македонија против безумните уцени на Бугарија

Кога сите го очекуваа новиот хит за камбекот на музичката ѕвезда Ламбе Алабаковски, тој ја изненади публиката со сосема поинаков жанр. Го отпеа стариот хит на...

Времето на Вили Брант е поминато, Радев ни појасни кој е Ванчо Михајлов, реагира професорот Десковски

Му благодариме на бугарскиот претседател Радев за појаснувањето дека всушност Бугарија цврсто стои зад нацистичкиот квислинг (во обид) Ванчо Михајлов. Сега барем немаме дилема дека бугарскиот...

За Централен регистер не било спорно здружението „Ванчо Михајлов“ бидејќи не повикува на рушење на државата

„Централниот регистар смета дека во запишаните цели и програма на делување на здружението ‘Културен центар Иван Михајлов Битола’ нема елементи кои се насочени кон насилно уривање...

Османи: Бугарија се обиде да провоцира, но мораме да останеме во процесот бидејќи немаме алтернатива за членство во ЕУ

„Не дозволивме да потпаднеме под провокацијата при отворањето на културниот клуб на бугарската заедница во Битола. Некои луѓе во бугарската делегација беа дојдени со цел да...

Што објави „Њујорк тајмс“ за ослободувањето на Пиринска Македонија од Ванчо Михајлов

Њујоршкиот весник напиша многу текстови во 1920-те и 1930-те, во кои зборува за Македонци, македонско население за да направи дистинкција од бугарскиот народ. Тоа е спротивно на бугарските тези