Проект „Вирови“: Странска инвестиција од 500 милиони евра и 69 ветерници зелена енергија

Најголема директна гринфилд инвестиција во македонската економија, моќна електрана со 69 нови ветерни турбини која ќе произведува 1.335,95 гигават часови чиста електрична енергија годишно. Вака денеска...

ЕСМ распиша тендер за проширување на Ветерниот парк во Богданци

Со втората фаза се планира зголемување на капацитетот на постоечкиот „Парк на ветерни електрани Богданци“ за дополнителни 13,2 до 15 мегавати. Планирана инвестиција на проектот е 21 милиони евра, од кои 18 милиони евра се средства од германската KfW банка и три милиони евра средства на ЕСМ