Апели за политички консензус за уставните измени и продолжување на европската перспектива

Северна Македонија ги почна пристапните преговори со ЕУ лани на 19 јули, но за нивно продолжување во втората фаза, по завршување на билатералниот скрининг кој успешно...

Средба Османи- Гир

Османи-Гир: Наша амбиција е членство во ЕУ до 2030, потребна е политичка волја за уставните измени

Министерот за надворешни работи Бујар Османи, денес се сретна со шефот на Делегацијата на ЕУ во Република Северна Македонија, амбасадорот Дејвид Гир. Во фокус на разговорите...

Средба Османи – Хависто: Досието на Република Северна Македонија во ЕУ и тековните пристапни преговори

Министерот за надворешни работи Бујар Османи на фејсбук објави дека телефонски разговарал со шефот на дипломатијата на Финска Пако Хависто за процесот на прирапување на Северна...

Интелектуалци од Македонија, Бугарија, Грција, ќе бараат решение за културниот судир меѓу македонската и бугарската држава

Институтот за општествени и хуманистички науки, заедно со научници и јавни интелектуалци од Бугарија, Грција, Чешка, Унгарија, Словачка и Полска, отпочнува научно-истражувачки и застапувачки проект кој...