Радев: Бугарија е најголемиот поддржувач на европската интеграција на земјите од Западен Балкан и особено на братска Р.С. Македонија

Сепак, Радев, паралелно со тоа, изрази очекување дека „ќе се решат сите отворени прашања, како што се гарантирањето на уставните гаранции за правата на македонските Бугари,...

Интервју на Лајчак: Најнепосреден предизвик на Балканот е Скопје и Тирана да почнат преговори со ЕУ

Кога станува збор за регионот на Западен Балкан, гледам четири предизвици. Најнепосреден е Северна Македонија и Албанија што поскоро да ги започнат пристапните преговори со Европската...

Стано: Борбата против организираниот криминал е клучна за Западниот Балкан

Европската Kомисија (ЕК) ги поздравува санкциите на САД поврзани за организираниот криминал на Западен Балкан, изјави попладнево портпаролот за надворешна политика, Петер Стано. Тој го коментираше...

Тридневна работилница на тема „Дигитална трансформација, податоци и вештачка интелигенција во Западен Балкан“

Работилница на тема „Дигитална трансформација, податоци и вештачка интелигенција во Западниот Балкан“ од денеска до сабота ќе се одржи во Скопје. Настанот е во организација на...

Состанок на Опсерваторијата за безбедност на патиштата на Западен Балкан

Во организација на Секретаријатот на транспортната заедница, денеска во Скопје ќе биде одржан вториот состанок на Опсерваторијата за безбедност на патиштата на Западен Балкан. На состанокот,...

„ЕУ и ТИ – Заедно можеме“: Почна новата кампања за економскиот и инвестициски план на ЕУ за Западен Балкан

Под мотото „ЕУиТИ – Заедно можеме” низ целиот регион на Западен Балкан, започна новата кампања на Европската Унија (ЕУ) која има за цел да ги истакне можностите и...

Средба на десет стопански комори од Западен Балкан и од Вишеградската група во Будумпешта

Продлабочување на економските врски и соработката на регионална основа се перципираат како можност за забрзување на економскиот раст и како заемна корист за земјите од Западен...