Извештај на СЗО: Речиси 10 отсто од населението во Македонија во 2018 година било без здравствено осигурување, приватните плаќања осиромашиле четири отсто од домаќинствата

Речиси десет отсто од населението во земјава во 2018 година немало здравствено осигурување, што упатува на заклучок дека тие лица имале право на задолжителна закцинација и...

СЗО за здравствениот систем на С. Македонија: Сè повеќе луѓе имаат пристап до јавното здравство, трошоците се катастрофални и остануваат предизвик

Луѓето во Северна Македонија сѐ повеќе имаат пристап до јавно финансирана здравствена заштита, но катастрофалните трошоци за здравствена заштита остануваат предизвик, открива новиот извештај на СЗО/Европа...

Извештај на ЕК: Јавното здравство во С. Македонија се соочува со одлив на кадри, особено специјалисти

Здравствениот сектор се соочува со одлив на медицински персонал, особено на специјалисти кои одат во приватниот сектор или заминуваат на работа во странство, оценува Европската Kомисија...

МЗ: Вкупно се аплицирани 1.590.219 дози вакцини, а ревакцинирани 46% од полнолетните граѓани во државата

Со една доза вакцинирани се 57% од полнолетното население, а со две дози 46%. Министерството за здравство информира дека во текот на вчерашниот ден аплицирани се...

Клиниката за инфективни болести демантира дека во модуларната болница се случила хаварија

Од Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби (КИБФС) реагираа на информациите објавени на една телевизија дека во модуларната болница во склоп на Клиниката е избегната...