Ново рочиште за случајот „Тенк“ за набавката на луксузниот мерцедес од 600 илјади евра е закажано за 25 април, кога ќе се чита наодот од двајца вештаци, а ќе се продолжи и со други докази.

Судијката Добрила Кацарска рече дека двајцата сведоци Дејан Митревски – Урко и Зоран Василевски кои денеска не дојдоа во Судот може да ги повикаат на 25 април и доколку и тогаш не дојдат ќе бидат отповикани.

Денеска сведочеа осум сведоци предложени од одбраната, кои посочија дека набавката на новиот „мерцедес“ била неопходна, бидејќи старото возило често останувало во дефект и не било безбедно за превоз на „вип“ личности.

Попладнево сведочеа Боби Петковски, Сашо Митевски и Сашо Серафимовски, сите вработени во МВР. Посочија дека имале проблеми со старите блиндирани возила кои често имале дефекти, а за што постојано ги известувале надлежните.

Во „Тенк“ обвинети се поранешниот премиер Никола Груевски, поранешната министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска и поранешниот помошник министер во МВР Ѓоко Поповски. Пред две рочишта Судот донесе одлука да ја раздвои постапката за Јанкулоска поради „ризична бременост“.