Производителот на електрични автомобили Тесла вели дека минатата година испорача рекордни 1,3 милиони возила, 40 отсто повеќе отколку во 2021 година.

Само во последните три месеци од 2022 компанијата испорача повеќе од 405.000 возила.

Сепак, таа бројка не ги исполни прогнозите на Волстрит за околу 430.000 испораки за тој период.

Оваа година се очекува моторната индустрија да се соочи со забавување на побарувачката бидејќи потенцијалните клиенти се загрижени за зголемените каматни стапки и за можноста од рецесија.

Во изјавата за инвеститорите, Тесла рече дека мора да се справи со „значајните предизвици поврзани со Ковид и синџирот на снабдување во текот на целата година“.

Во меѓувреме, властите во Јужна Кореја соопштија дека ќе ја казнат Тесла со 2,2 милиони долари затоа што како производител не им кажала на своите клиенти за пократкиот опсег на возење на електричните возила на ниски температури.

Корејската комисија за фер трговија рече дека компанијата ги преувеличила „возењата на своите автомобили со едно полнење, нивната економичност на горивото во споредба со возилата на бензин, како и перформансите на нејзините суперполначи“.

Како и другите производители на автомобили, во годината што претстои, Тесла се соочува со предизвикот на потенцијалот за забавување на побарувачката за возила бидејќи клиентите се справуваат со зголемените трошоци за позајмување и загриженоста за економското забавување.

Тесла се соочува и со конкуренција од традиционалните производители на мотори, како што се Ford и General Motors, како и новите учесници на пазарот како Rivian и Lucid во САД и кинеските BYD и Nio.