Министерот за правда Никола Тупанчески смета дека постојат начини и механизми како да се утврди потеклото на имотот.

Идејата за нов Закон за потекло на имот никогаш не била најавувана од страна на министрите за правда во изминативе години туку иницијално доаѓала од вицепремиерите за борба против корупцијата.

„Без оглед на статусот што го имате во општеството,секој треба да се одговара според она што  го направил.Неслучајно го спомнав Кривичниот законик кој  не е само за ЈО и за судот. Има и други институции кои што би требало да ја утврдуваат противправноста на имотот.Улога треба да има и Антикорупциска комисија. Кривичното дело  359а кое се однесува на  противправно стекнување и прибарување имот ,предвидува казна затвор од најмалку 5 години затвор“, рече Тупанчески во вечерашната дебата на 24 Анализа во која гостуваше и членот на ДКСК Владимир Георгиев.