Чешкиот премиер Петр Фиала рече дека делумната мобилизација што ја објави Москва е „обид за натамошна ескалација на руската војна против Украина“.

Според него, тоа е „уште еден доказ дека Русија е единствениот агресор“.

„На Украина треба да ѝ се помогне и во наш интерес мора да продолжиме да го правиме тоа“, напиша Фиала на Твитер.