Турската полиција уапси 55 луѓе, меѓу кои 11 се новинари во акција против Револуционерната народна ослободителна партија- Фронт.

Полицијата соопшти дека рациите следеле по откриени информации за планови за напад и убиство на членови на владата, полицијта и дипломатскиот кор.

Револуционерната народно-оослободителна партија- Фронт се смета за терористичка организација од страна на Европската Унија и на САД.

Но, од Human Rights Watch трврдат дека апсењата се дел од ограничувањата на оние кои се спротивставуваат на владата и ја обвини турската влада за “произволно и навредливо користење на анти-терористичките закони “.

Комитетот за заштита на новинарите (КЗН), одговори со повикување на турските власти “да прекине нивната пракса на затворање на новинари за нејасни анти-терористички дејствија и да дозволи на локалните медиуми да известуваат слободно без страв од затвор или малтретирање”.

Уапсените 11 новинари ги негираа сите обвинувања. Судот во Истанбул им изрече казна затвор на шестмина од нив, а останаите се пуштена на слобода.

“Оваа последна рунда на апсења е сериозен удар врз слободата на медиумите во Турција, која има сериозна сомнителна улога како водечки затвор на новинари во светоти“, изјави заменик директорот на КЗН, Роберт Махонеј.