Двајца заробени руски војници се изјаснија за виновни за гранатирање град во источна Украина, во вториот судски процес за воени злосторства откако руските трупи ја нападнаа земјата.

Александар Бобикин и Александар Иванов признаа дека се дел од артилериската единица која гаѓала цели во областа Харков од областа Белгород во Русија. Гранатирањето уништи образовна институција во градот Дерхачи, соопштија обвинителите.

Бобикин и Иванов, опишани како артилеричар и стрелец, биле заробени откако ја преминале границата и продолжиле со гранатирањето, соопшти канцеларијата на јавниот обвинител. На судењето во окружниот суд Котелевска во централна Украина, Бобикин изјави пред судот:

„Целосно сум виновен за делата за кои сум обвинет. Од Русија пукавме кон Украина“. Иванов побара да не му се изрече максималната затворска казна, порачувајќи пред судот: „Се каам и барам намалување на казната“.

Државното обвинителство побара на двајцата да им биде изречена 12-годишна затворска казна поради кршење на воените закони. Адвокатот на одбраната побара поблага казна, тврдејќи дека двајца војници само следеле наредби и дека сега се покајале.

Пресудата се очекува на 31 мај.