Уставниот суд ќе поведе постапка за оценување на уставноста на член 12 од законот со кој компанијата „Бехтел и Енка“ се номинира за стратешки партнер за изградба на дел од Коридорите 8 и 10 во земјава. 

Како што е познато, оспорениот член 12, меѓу другото, се однесува на „просек 60 часа работа неделно во текот на годината“, а е опфатен во предмет поврзан со изградба на инфраструктурните Коридор 8 и Коридор 10.

Уставниот суд по расправата на денешната седница одлучи да поведе постапка за оценување на уставноста на член 12 од  Законот за утврдување на јавен интерес и номинирање на стратешки партнер за имплементација на проектот за изградба на инфраструктурниот Коридор 8 (делница: Тетово – Гостивар – Букојчани и проектот за автопатот Требеништа – Струга – Ќафасан) и Коридорот 10 д (делница на автопатот Прилеп – Битола) во Република Северна Македонија“, се наведува во соопштението од Уставниот суд.

Иницијативата ја поднесоа ССМ, претставуван од претседателот Дарко Димовски и СГИПРМ претставуван од претседателот Иван Пешевски, како и Здружение за заштита на работничките права „Гласен Текстилец“ Штип, претставувано од  Кристина Ампева.