Зад ликвидацијата на ќерката на Путиновиот пропагандист и идеолог, лидер на руските фашисти (како што го нарекува Пономарев),  Александар Дугин – Дарија, која и самата постојано ја оправдуваше руската агресија, стои „Националната републиканска армија“.  Подметнувањето експлозивна направа на нејзиниот автомобил во московскиот регион е партизанска акција, чија цел е да се спротивстави на режимот на Кремљ. Ова на каналот „Февруарско утро“ го објави лидерот на опозицијата во егзил, Илја Пономарев.

Во етерот, тој го прочита манифестот на Националната републиканска армија, која се обрати до Илја Пономарев преку Телеграм каналот „Роспартизан“ со барање да објави дека таа ја презема одговорноста за акцијата:

„Ние, руските активисти, воени и политичари, сега партизани и борци на „Националната републиканска армија“, ги одметнуваме воинотворците, разбојниците и угнетувачите на народите на Русија!
Го прогласуваме претседателот Путин за узурпатор на власта и воен злосторник кој го измени Уставот, започна братоубиствена војна меѓу словенските народи и ги испрати руските војници во сигурна и бесмислена смрт.
Сиромаштија и ковчези за едни, палати за други – суштината на неговата политика.
Ние веруваме дека обесправените луѓе имаат право да се бунтуваат против тираните.
Путин ќе биде соборен и уништен од нас!
Нашата цел е да го запреме уништувањето на Русија и нејзините соседи, да ги запреме активностите на грст бизнисмени од Кремљ кои го цицаа богатството на нашиот народ и вршат злосторства денес во и надвор од земјата.
Ги прогласуваме службениците на владата на Руската Федерација и регионалните администрации за соучесници на узурпаторот – оние кои нема да поднесат оставка од своите овластувања ќе бидат уништени од нас.
Објавуваме кои бизнисмени заработуваат од корупција и врските со функционери, предавници на татковината и соучесници на узурпаторот. Имотот на оние кои не се покајат и јавно не зборуваат против оваа власт и нејзината војна, а и тие самите ќе бидат уништени од нас.
Вработените во структурите на власта ги прогласуваме за соучесници на узурпаторот. Оние кои нема да го положат оружјето и да ги симнат прерамките на рамо ќе бидат уништени од нас.
Ги прогласуваме воените товари и товарите на оние кои заработуваат во војната и и помагаат финансиски – легални цели кои ќе ги уништиме.
Се сеќаваме на бомбардирањата на куќи во Русија кои го доведоа Путин на власт. Знаеме дека режимот нема да застане на ниту едно од најгрозоморните злосторства. И ние изјавуваме: спроведуваме дејствија само против лица од оваа моќ. Нема да напаѓаме цивилни објекти и цивили, а ако безбедносните сили на Путин прават такви провокации и ни ги припишуваат жртвите, не им верувајте!
Ги повикуваме војниците на руската армија да престанат да пукаат во нашите браќа од други земји – Грузија, Сирија и други.
Ги повикуваме сите Руси да се приклучат на нашите редови и да го подигнат бело-сино-белото знаме на новата Русија наместо тробојката што ја посрамоти владата на Путин.
Ги повикуваме оние кои се подготвени да се борат да го следат нашиот пример и да го урнат овој нечовечки, лицемерен и антинароден режим!
Сметаме дека е неприфатливо што Русите почнаа да се клеветат насекаде низ светот поради воените злосторства извршени од оние кои немаат ниту националност ниту татковина, а кои сакаат само пари и моќ.
Светот не е непријател на Русија, а Русија не е непријател на човештвото и тоа ќе го докажеме со дела.
Ќе им дадеме заштита на сите кои го следат нашиот повик.
Сите кои ја спроведуваат нашата програма до промена на режимот се ослободени од одговорност според законите на узурпаторот.
По нашата победа, веднаш ќе ги ослободиме сите незаконски осудени од властите на Путин.
Ќе им дадеме слобода на сите народи што ја населуваат Русија и ќе изградиме ново општество – општество без олигарси, без корупција, без самоволие на службениците, без понижувачка сиромаштија.
Општество во кое секој е награден според својата работа. Општество без војни и насилство.
Општество во кое власта ќе му припадне на народот, каде што граѓаните сами ќе ги избираат своите водачи и сами ќе го организираат животот на своите градови и села.
Општество во кое владетелите нема да можат да жртвуваат човечки животи за сопствената големина, туку ќе размислуваат за образование, медицина и научен напредок.
Општество во кое сите ќе се гордеат дека е роден на територијата на Русија и ќе сакаат да живеат во неа!
Да живее слободна Русија!
Каде и да сте – борете се како нас, борете се со нас, борете се подобро од нас!
Да ја исчистиме нашата Татковина од нечистотија! Победата ќе биде наша!
Одржувајте контакт со нас преку Телеграм каналот на Роспартизан“.

Илја Пономарев ги поддржа акциите на Националната републиканска армија. Според него, таа не е во војна со цивилното население и нема да спроведува акции против цивилни објекти.

Пономарев нагласи дека на територијата на Украина се создадени и руски волонтерски корпус и Легија на слободна Русија, кои се борат на фронтовите на оваа војна со напаѓачите на Путин и се подготвени да одат до крај.

Илја Пономарев ги повика сите што сакаат да се борат против режимот на Путин да се приклучат на НРА, да ја пружат сета можна поддршка на отпорот и да останат во контакт преку телеграмскиот канал Роспартизан.

Пономарев е поранешен пратеник на руската Дума кој беше протеран поради активности против Кремљ.
Одмаздољубив Кремљ му забрани повторно да влезе во својата земја при неговото враќање од патување во САД.

Тој стана украински државјанин во 2019 година. Во март, по инвазијата на Украина, тој ги отвори порталот „Февруари наутро“ и „Розпартисан“, Телеграм канал кој дава новости за антивоените акции во руските градови и градови.
Расправијата на Пономарев со Путин е добро позната. Неговото тврдење дека постои активно автохтоно подземно движење кое сака да убие истакнати поддржувачи на војната во Русија, доколку е вистина, би означила драматична ескалација.

Извор: civilmedia.mk