На 24 февруари во 2004 година, два дена пред трагичната смрт, претседателот Борис Трајковски го даде последното интервју. Зборуваше за неговите надежи за иднината на Македонија, дента кога во Даблин беше доставена апликацијата за добивање на кандидатски статус во ЕУ.