Британската ТВ мрежа Скај њуз објави репортажа од Финска, во која се дадени детали за тоа како таа земја се подготвува за руска инвазија уште од 1993 година. Приказната започнува со навидум обичен базен, во предградието на Хелсинки. Но, тоа е уникатен базен кој кажува речиси сè што треба да се знае за тоа зошто Финска е загрижена за руската инвазија, пишува Sky News, пренесува Index.hr.

Базенот се наоѓа под земја, ѕидовите изгледаат како да се врежани во карпа, а над капачот има 15 метри гранитна карпа. Зад мрежата на главниот влез, како и во подрумот, се кријат масивни врати против кражби. Има и софистициран систем за филтрирање на воздухот, па дури и вентили за регулирање на притисокот кои можат да издржат силни експлозии.

„Значи, ова не е обичен базен. За помалку од еден ден може да се исуши и да се претвори во засолниште во кое може да се сместат речиси 4.000 луѓе“, посочува Sky News.

Овој засолниште-базен е изграден пред 29 години, за двете намени. Хелсинки има уште неколку такви места – центри за забава, социјални објекти, па дури и патека за картинг – и сето тоа е изградено земајќи ја предвид потенцијалната катастрофа.

Финците имаат културолошко паметење за руската инвазија, за т.н. Зимската војна која траела меѓу 1939 и 1940 година, а подоцна и за Втората светска војна. „Сеќавањата од тој конфликт се пренесени како предупредување дека на соседот не може да му се верува. Разговорот со луѓето во Финска за Русија и Зимската војна ќе се појави во разговорот за неколку моменти“, се вели во извештајот на Sky News.

Се додава дека затоа Финците се подготвувале со децении. Така, Хелсинки, град со околу 650.000 жители, во своите засолништа може да смести околу 900.000 луѓе. Станбените блокови, канцелариите и хотелите мора да имаат такви засолништа. Иако овие засолништа не се разгледуваа со години, тие сега станаа многу актуелна тема.

Понатаму се наведува дека Финска и претходно била претпазлива кон Русија, но сега е нервозна кога видела што се случило во Украина. Веднаш се сетија на Зимската војна и не е ни чудо што сега, по години одбивање да потпишат каков било воен сојуз, речиси сигурно ќе започнат со пристапниот процес за влез во НАТО, истакнува Sky News.

Исто така, новинарите на Скај њуз ги посетија продавниците за воена опрема наречена Варустела, каде што продажбата драстично се зголеми по руската инвазија на Украина. Некои купуваат вреќи за спиење и прибор за прва помош, додека други нарачуваат панцири и борбени материјали. Откако Финска ќе поднесе барање за членство во НАТО, се очекува уште едно зголемување на продажбата, поради стравувањата од руска одмазда.