Oд крајот на август максималната дозволена брзина во сообраќајот ќе биде ограничена на 30 км на час  во речиси цел Паризсо ретки исклучоци, јави дописникот на МИА.

Во францускиот главен град веќе во 60 отсто од зоните брзината на движење на автомобилите е ограничена на 30 км на час.

Обиколницата ќе остане ограничена на 70 км на час. 

Мерката ќе стапи на сила на 30 август, време кога градското собрание ќе ги распореди знаците пред портите на главниот град во текот на летото, синоним за толеранција. Периодот беше избран намерно, „културализацијата“ е „полесна за време на летото“, кога дел од парижаните Парижаните се на одмор, а сообраќајот е помалку густ.