Во над 80 отсто од случаите на фемициди, иако и претходно постоело насилство, ниту една од  вкупно 14 убиени жени не пријавила во надлежните институции.

Фемицидите, односно родово базираните убиства на жени од страна на мажи, се „скриена пандемија“ која ја загрозува безбедноста на голем број жени и девојки. Од вкупно 26 убиства на жени, извршени во државата во периодот од 2017 до 2020 година, 22 се квалификувани како фемициди, со оглед на тоа што сторители се сегашни и поранешни партнери или други членови на семејството на жртвата, покажува Анализата на случаи на фемициди, која денеска беше презентирана.

– Една од главните и неопходни препораки е измена и дополнување на Кривичниот законик преку предвидување на фемицидот како посебно кривично дело, или дополнување на отежнителните околности при квалификација на основното убиство со попрецизно дефинирање на родово базираното насилство, по примерот на европските земји. Согласно ова треба да бидат предвидени и повисоки казни за сторителите на ова кривично дело, рече Елена Димушевска, авторка на Анализата на фемициди.

Фемицидите како најтешка форма на родово базирано насилство се појавуваат во сите слоеви на општеството, имајќи предвид дека жртвите се со различна возраст, националност и социо-економска положба. Во над 80 отсто од случаите на фемициди, иако и претходно постоело насилство, ниту една од  вкупно 14 убиени жени не пријавила во надлежните институции.

Анализата на случаи на фемициди е изработена од Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство, а беше презентирана во рамки на  глобалната кампања „16 дена активизам против родово базирано насилство“.

Анализата на случаи на фемициди е достапна на македонски, албански и англиски јазик на следниот линк.