Одлуката на градоначалникот на Њујорк Блумберг да се забранат газираните пијалоци и останатите слатки пијалоци стануваат предмет на критики на Африканско- Американските и Хиспано групи. Образложението на Блумберг беше намалување на дебеленината на населението и редуцирање на поврзани здравствени проблеми, но движењата на малцинствата за човекови права во Америка се спротивстави на оваа забрана и тоа преку судски пат. Овие движења познати се по нивните борби против сегрегација и дискриминација.