Здружението на новинари на Македонија смета дека резиборот на Марјан Цветковски за директор на МРТ не оди во прилог на реформирање на јавниот сервис и неговото ослободување од политичка контрола.

„Изборот на Цветковски е резултат на силниот притисок што врз членовите на Програмскиот совет го правеа опозициската ВМРО-ДПМНЕ и владината ДУИ. За жал, членот на ЗНМ, кој не го поддржа изборот на Цветковски, не успеа да ги убеди членовите на Советот новиот директор да биде искусен менаџер, кој не е поврзан со ниту една партија“, се вели во реакцијата на ЗНМ.

Оттаму потсетуваат дека најмалку четворица членови на Советот кои гласаа за Цветковски, во оваа тело биле избрани спротивно на законот.

„Членот 119, став 1 алинеја 2, од Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, вели дека лицата кои во последните пет години биле носители на јавни функции, не може да бидат избрани за членови на Програмски совет“, нотира Здружението на новинари.

Оттаму го повикуваат Собранието да констатира неспоивост на функции и да ги разреши од Програмскиот Совет на МРТ, Јагнула Куновска и Косана Мазнева, поранешни пратеници на ВМРО-ДПМНЕ, Агим  Љека, поранешен амбасадор и Снежана Клинчарова, поранешен портпарол на општина Бутел.

ЗНМ предупредува дека реформирте во јавниот сервис не смеат да бидат предмет на политички пазар меѓу власта и опозицијата на штета на јавниот интерес.