Германскиот претставник Јоханес Хајндл во вторник доаѓа во Македонија со обид за решение на политичката криза, откако два пати веќе ги ислуша политичките лидери.

Тој, како што претходно беше јавено, бил на консултации и во Вашингтон.

При посетата минатиот пат, Хајндл порача сите политички партии да вложат напор за да ги спроведат потребните реформи бидејќи изминува времето.

За време на посетата, Хајндл, како и останатите странски посредници и амбасадори побара целосно повлекување на аболицијата, како услов за останатиот дел од преговорите.