Околу 8.000 деца во Македонија се на листа на чекање за упис во градинка, покажуваат податоците со кои располага Министерството за труд и социјална политика. Младите родители се соочуваат со проблем за упис во градинка и неретко за нивните деца да бидат згрижени чекаат и по една година.

Проблемот се јавува поради недоволниот број градинки или нивните мали капацитети. Тој може да биде надминат со проширување на постојните капацитети, но и изградба на нови.

На крајот на април годинава во 66 државни детски градинки во 55 општини биле згрижени околу 36 илјади деца.

Интенција на државата е да се зголемува опфатот на деца згрижени во детските градинки, особено една година пред да појдат во училиште. За тоа да се реализира, потребно е да се изградат нови, да се прошируваат постојните капацитети, како и да се вработат нови дополнителни негувателки и воспитувачки, нешто што го најавија и од Министерството за труд и социјална политика.

Нови градинки, според најавите, треба да се изградат со пари од Светска банка.

– Со Светска банка, како што неодамна изјави министерот за финансии Драган Тевдовски, се разгледува можноста за идна соработка. Еден од поважните проекти за кои е разговарано е помошта во социјалната сфера во висина од 35 милиони долари за отворање нови градинки и реновирање на постојните.

Од МТСП посочуваат дека во оваа фаза не може да излезат со податок во кои општини ќе се градат градинки со средства од Светска банка од причини што се прават анализи и врз основа  на извештаите – резултатите добиени од анализите и креирање на приоритетна листа согласно бројот на деца и постоечките капацитети ќе се утврди каде има реална потреба за изградба на градинка.

Министерството за труд и социјална политика во рамки на својот буџет за 2018 година има издвоено 41.600.000 денари за изградба, адаптација и опремување на детски градинки.

Планирано е отворање детски градинки во Конче, Пласница, Градско, Кривогаштани, Чешиново – Обелешево, Валандово, Свети Николе во с.Горобинци, Пробиштип, во село Кравари, битолско, во село Марена, кавадаречко, како и во Чучер Сандево.

Исто така, во завршна фаза се и објектите наменети за градинки во  Зрновци, Прилеп, Чашка, Куманово, Велес во село Караслари, Јегуновце во село Прељубиште и Маврово – Ростуше во село Скудриње.

Проблемот со згрижувањето деца е забележлив на територија на град Скопје, каде функционираат 17 јавни установи за деца – детски градинки.

Листи на чекање има во речиси сите општини. Во Кисела Вода на листа на чекање се речиси 900 деца, во општина Аеродром велат дека има 40, додека од општина Карпош тврдат дека немаат листа на чекање.

Директорката на ЈДГ „Весели Цветови“ Валентина Божиновска за МИА вели дека групите во градинките се многубројни и дека капацитетот и нормативот е надминат за 50 проценти.

– На листа на чекање за упис имаме повеќе од 200 деца. Возраста е различна, а и чекањето е околу една година, истакна Божиновска.

Од општината наведуваат дека треба да се изгради нова градинка во населбата Драчево, со што ќе се помогне во делот на згрижување на децата од предучилишна возраст, а и ќе се растовари и капцитетот на постоечките градинки и ќе се намали бројот на деца кои се на листата на чекање.

На територијата на општина Аеродром има две детски градинки „Буба Мара“ со пет клонови (Буба Мара, Пчелка 1, Пчелка 2, Сонце, Лавче, како и Центарот за ран детски развој Слонче) и „Срничка“ со шест објекти (Калинка, Чекорче, Изворче, Бамби, Црвенкапа, Лале).

Во врска со листите на чекање за запишување, од општина Аеродром информираат дека во градинките во Срничка моментално нема листа за чекање, додека во Буба Мара во моментов има 40 деца на листа за чекање.

– Општината почна изградба на нов објект за градинката Буба Мара со осум занимални, а во изминатиот период беше доградена градинката Чекорче. Подготвени се проекти за доградба на два објекти, а во тек е подготовка на изработка на еден проект за доградба и еден проект за изградба на целосно нов објект за детска градинка во населба Мичурин.

Дополнително, се предвидува вцртување на уште една нова градинка во населбата Тодор Чангов.

Во општина Карпош функционираат десет градинки со згрижени 1.994 деца.

– Листа на чекање немаме. Во населеното место Бардовци се гради нова детска градинка со помош на Светска банка и буџетски  средства од општината, а се гради и нов објект – доградба во Тафталиџе 2 придружен на матичниот објект „Мајски цвет“, а догодина ќе се гради комплетно нова градинка во Тафталиџе 1 на улицата Варшавска, каде сега постои стара дотраена градинка, посочуваат од општина Карпош.

Во РМ има вкупно 30 приватни установи за деца, од кои 24 се приватни градинки, а шест се организациски единици и во нив се  опфатени 1.041 дете.