Дељо Кадиев, адвокат на Катица Јанева, ги започна завршните зборови во случајот „Рекет“ со цитат на оштетениот сведок Орце Камчев кој рекол „предметот „Империја“ е измислен за јас да бидам рекетиран“.

„Аналогно на тоа не може да не се запрашаме дали е можна обратна ситуација. Случајот „Рекет“ да е создаден за затворање на предметот „Империја“. Дали нападот е најдобра одбрана во секоја кривична постапка“, праша Кадиев.

Кадиев рече дека одбраната ја темелат на неколку столба и тоа: незаконитост на докази, односно дека судот не може да изнесе став врз основа на незаконито прибавени снимки кои недозволено ги направил Јордан Камчев, незаконито постапување на ЈО, односно дека Обвинителството не дало увид во сите докази и искази, влијание врз Судот од страна на ЈО, односно со именување на фајловите со доказите дадени на судот како „давање пари“, „не разговарај со адвокати“, „разговор со сведок“.

Со тоа, според него, се извршило влијание и фактичка состојба на докази, односно дека изнесените докази и сослушани сведоци не го докажуваат делото на овој предмет, а ЈО пропушта да повика некои очигледни сведоци како Горан Николовски и да обезбеди клучни докази како несесерот на Ана Камчева што собра 350.000 евра и вештачења.

Од изнесените материјални докази и од ПИ мерките, рече Кадиев, ништо не се потврди во поглед на обвинението на Катица Јанева.