Апликацијата „Мој ДДВ“ брои над 315.000 корисници. Барајте ги вашите сметки и скенирајте ги. Не само што остварувате право на поврат и може да добиете некоја од дневните и месечни награди, туку и поради тоа што учествувате во борбата против сивата економија, против затајувачите, порача министерката за финансии, Нина Ангеловска преку нејзиниот Фејсбук профил.

Таа упатува на дел од пораките во „МојДДВ #МојаНаграда“ – „со неиздавање на сметка вашите 5 или 18 отсто, продавачот ги зема за себе, наместо да бидат употребени за доброто на сите. И трговецот кој не го уплаќа вашиот ДДВ во буџетот го користи здравствениот и образовниот систем. Со неиздавање на сметка продавачот прави нелојална конкуренција на чесните продавачи кои си го плаќаат данокот“.

„Со последните измени како одговор на ковид предизвиците беа направени промени во „МојДДВ“ и „#МојаНаграда“ – секој ден по случаен избор се доделуваат 20 награди по 1.000 денари и секој месец 15 награди по 20.000 денари. Повратот на ДДВ за македонски производи сега изнесува 20 отсто и 10 отсто за останатите. Причина плус да ги одбереме домашните производи кога купуваме и со тоа да им помогнеме на домашните компании и на македонската економија и причина плус да ги бараме секогаш и секаде нашите сметки и да го јакнеме даночниот морал. Сите можеме да придонесеме. Сега повеќе од било кога мора да ја зајакнеме борбата со сивата економија која е штетна за нашата економија, за нашето општество“, наведува Ангеловска.