По трагедијата во кичевско кога 4-годишно дете беше нападнато од кучиња и потоа почина, здруженијата за заштита на животните предупредуваат дека почнало масовно убивање и труење на кучиња низ цела Македонија. Оттаму апелираат да не се злоупотребуваат личните трагедии и несреќи за да се убиваат животните. Во продолжение ви пренесуваме дел од денешното соопштение.

„Ние, здруженијата за заштита на животни Анима Мунди (Скопје), Анималиа (Охрид), Гласот за животните (Велес), Animal World (Струга), Мали херои (Битола), Спаси живот (Штип), Срце за животните Тиквеш (Кавадарци), ЕДЕН (Скопје), Асоцијација на активисти за правата на животните (ААПЖ) , искажуваме дополнителна загриженост што по страотната несреќа при што четири годишно дете беше жртва од напад на кучиња со сопственик, граѓаните масовно ни пријавуваат труења на бездомни животни, дури и нивно застрелување.

На застрелување и хајка врз сите бездомни кучиња  јавно повика и пејачот Наум Петрески, кој за својот примитивизам, говор на омраза, поттикнување насилство ќе добие кривична тужба. Истиов ден кога повика на одстрел со пушка се убиени две бездомни кучиња – мајка и нејзиното кутре.

Во однос на труењата расфрлан е високораздорен, смртоносен отров на секаде, во бројни градови и села во Република Македонија. Расфрлан е отров кој, при само вдишување е фатален за животните, но и секој возрасен човек, а камо ли дете. Отровот во храна е фрлан на високофрекфентни локации, шеталишта, игралишта, дури и детски градинки.

Труењата се истовремени во повеќе градови и села што укажува дека се  институционално синхрозирани и реализирани. Денес до  нас стигна снимка на која се снимени 2 лица како фрлаат отров, со кој убија повеќе маалски животни. Знаеме дека зад ова постои план и организација и се сомневаме во општините.

Здруженијата апелираат да не се злоупотребуваат лични трагедии и  несреќи за да се убиваат животните и покријат некомпетентноста, незаинтересираноста, одговорноста на институциите кои ја имаат во однос на проблемот со бездомните кучиња. Тие упатија повеќе барања.

1) Да се прекине со сите непотребни, нехумани и скапи кампањи за убивање на животните и да се применува исклучиво методата на масовна стерилизација на кучињата, нивна вакцинација и трајно обележување, на национално ниво; Знајте – стерилизирано куче има избалансиран хормонален статус, не е раздразливо ниту агресивно (нема мали да ги брани, ниту нагон за парење), обележано е и ја чува локацијата од наезда на други кучиња!

2) Да се создаде јавна и единствена база на податоци од домашни миленици; да се спроведе идентификација и регистрација на животните со сопственик;

3) Да се поттикнува кастрација и стерилизација на домашните миленици преку оданочување за некастриран миленик и субвенционирање на кастрацијата и стерилизацијата од страна на општината/државата.

4) Да се излезе со програма која ке ги опфати и ќе им помогне  на сопствениците на миленици во руралните и приградски средини ( овие кучиња најчесто во поголем дел од денот лутаат слободно) каде достапност на ветеринарни услуги и грижа е дефицитарна, со мобилни вет. екипи за кастрација.

5) Задолжително да се воспостави соработка со здруженијата за заштита на животни кои се неизбежно потребни и на нив да се гледа како на активни партнери на институциите надлежни за проблемот со бездомни кучиња.

6) Да се регулира и најстрого да се казнува злоупотребата на кучиња во борби и создаде регистар на лица кои организирале / учествувале во борби на животни.

7) Имајќи ја во предвид длабочината на овој проблем во Република Македонија, предлагаме и воведување на забрана за непречено размножување на домашни животни и применлив систем на санкции во случај на неодговорно сопствеништво.

8) Полиција или посебна служба за заштита на животните, која нема да постои само фигуративно, туку ќе постапува на дело и превенира/евидентира/ казнува насилници и насилство врз животните“.