Договорот за жито меѓу ОН, Москва и Киев е на 120 дена и ќе биде на сила до 19 ноември. Ги прецизира условите за извоз на жито од украинските пристаништа блокирани од војната што Русија ја започна во февруари. Ова овозможи речиси 9 милиони тони жито да ги напуштат овие пристаништа и ја ублажи глобалната криза со храна предизвикана од инвазијата.

Но, неизвесноста околу тоа дали договорот ќе биде обновен веќе доведе до зголемување на некои цени на храната. За време на неговата посета на Отава, Канада, американскиот државен секретар Антони Блинкен рече: „Идејата дека Русија сега ќе каже дека не сака да го продолжи тоа и сака да го запре, мислам дека ќе биде дочекана со голем гнев од земјите ширум светот кои корист од украинското жито, особено земјите во развој на јужната хемисфера. Мислам дека е длабоко во интерес на сите да се осигураме дека ова жито може да продолжи да излегува од Украина и ние секако ќе направиме се што можеме за да го одржиме договорот“, рече тој.

Блинкен истакна дека две третини од пратките отишле во земји на кои „очајно им е потребно“. Страни во Црноморскиот договор се Обединетите нации, Украина, Русија и Турција, но главни преговарачи во преговорите за обновување на испораките на жито се Обединетите нации и Москва.

Вториот договор, потпишан паралелно во јули, дозволува извоз на руска храна и ѓубрива и покрај санкциите на Западот наметнати на Москва поради инвазијата. Русија се жали дека дури и со договорот не може да ги продава овие производи поради санкциите против нејзиниот финансиски и логистички сектор. Мартин Грифитс, заменик-генералниот секретар на ОН за хуманитарни прашања, во средата рече дека е умерен оптимист во врска со продолжувањето на договорот.