Успеавме браќата од Македонија да ги вратиме во православното единство, а тоа практично значи дека сме успеале да ги вратиме во единството со сите други православни цркви. Така што, ова може да се смета и за чудо, но гледате дека со божјата интервенција сѐ е возможно, изјави српскиот патријарх Порфириј по средбата на Соборот на СПЦ со српскиот претседател Александар Вучиќ.

– Ние како СПЦ имавме 50 години раскол со браќата од Македонија, со браќата за кои можеме да кажеме дека ни се најблиски. Даде господ, пред се со молитви, па и со жртвата која ја поднесе архиепископот Јован (Вранишковски) и другите во Охридската архиепископија и со молитвите и на оние кои се членови на Македонската православна црква, да дојдеме до она што е желба и на едните и на другите и да воспоставиме единство, изјави патријархот Порфириј.

Како што јави дописникот на МИА од Белград, Порфириј изјави дека овие настани ги доживува како чудо и како интервенција од Бога.

– За тоа сме му благодарни на Бога. Црквата секогаш ќе биде отворена за секаква соработка на се што е добро и е благодет за сите, додаде српскиот патријарх.

Тој во име на Соборот на СПЦ му се заблагодари на претседателот Вучиќ за „краткиот, но прецизен опис на ситуацијата и глобалната состојба, а во рамките на тоа и за состојбата во Србија“.