Власта крие како ги троши јавните пари

Според она што е јавно обелоденето се гледа дека најголем дел на тендери се спроведени за избор на проектни и архитектонски решенија во минатата година. Истотака двојно е зголемен бројот на јавните набавки во вредност до 5 000 евра за што не постои законска обврска јавно да се образложува намената

Груевски на Виенскиот форум: Имаме најниски трошоци во Европа за правење бизнис

Премиерот Груевски кој денеска присуствуваше и се обрати на Виенскиот економски форум, во својот говор ги соопшти чекорите кои Македонија ги презема на полето на економијата и резултатите од нив

АНАЛИЗА – Станбен кредит: Каматите паѓаат, долговите достигнаа 350 милиони евра

Во октомври, кредитната задолженост на граѓаните изнесувала 1,7 милијарди евра и според најновите податоци на Народната Банка задолженоста и во десеттиот месец во однос на претходниот е во пораст

ПИОМ објави детали како ќе се плаќаат придонесите за хонорарци

Според објаснувањето на ПИОМ, со законот се опфатени: договор за дело, авторски договор, друг договор од извршување физичка и/или интелектуална работа со кои физичкото лице остварува приход кој во нето износ е повисок од износот на минималната плата утврдена со закон

АНАЛИЗА: Политиката ги смрзна учениците, општинските долгови над 16 милиони евра

Проблемот со долговите на училиштата се мери во милиони евра. Според официјалните бројки на ЗЕЛС, во земјава сите училишта имаа вкупен долг од 16,2 милиони евра по основ на неплатени сметки за комуналии и струја и за превоз на учениците